Weblapszerkesztés - Nemcsak a hozzáértők kiváltsága

2009. június 29.

Annak ellenére, hogy vannak, akik nem így gondolják, az internetes jelenlét fontos. A személyes honlap tulajdonképpen egy profil, a tulajdonosának profilja. Általa részben (egyes esetekben teljes egészében) megismerhetjük a szerkesztőt, aki ily módon megoszthatja ismerőseivel "életét".
Egyre több személyes, bemutatkozó és ingyenes honlapszerkesztővel készült weblappal lehet találkozni egy-egy internetes szörfölés alkalmával.

Vannak-e veszélyei a túlzott internetes jelenlétnek?
Igen, vannak! De csak akkor, ha nem figyelünk oda, nem tartunk be bizonyos íratlan szabályokat, hogy elkerüljük a visszaéléseket.

- Bemutatkozó weblapon személyes adatot (nevet, lakcímet, bankszámlaszámot) ne adjunk meg, még akkor sem, ha honlapunk kevésbé, vagy egyáltalán nem látogatott.
- Telefonszámot csak ott adjunk meg, ahol a honlap működésének és a kapcsolatfelvételnek elengedhetetlen feltétele.
- Teljes nevünket ne adjuk meg!
- Egy honlappal e-mail cím is együtt jár, amely segítségével a látogatók üzenhetnek a szerkesztőnek. Erre a célra hozzunk létre egy külön e-mail címet, ahova csak a honlappal kapcsolatos leveleket várjuk. Fontos, hogy az e-mailt ne @-cal, hanem [kukac]-cal adjuk meg (valaki[kukac]gmail.com), így nagyban megnehezítjük az automatikus spamküldő robotok munkáját.
- Hacsak nem társkeresés, vagy üzlet céljából hoztuk létre honlapunkat, ahol lehetőség van rá, kérjük a szolgáltatót, vagy állítsuk be magunk a honlap elérhetőségének engedélyeit, így meghatározhatjuk, kik látogathatják, írhatnak e-mailt, szólhatnak hozzá.

Tartalmi és esztétikai irányelvek
- Írjunk helyesen! Nevetségesnek tűnhet, de a mai felgyorsult világban egyre kevesebben fordítanak időt a szöveg pontos megszerkesztésére, egyre többen használnak "szlenget".
- Fogalmazzunk szépen, trágár szöveget ne írjunk, és ne is tűrjünk meg honlapunkon!
- Legyen honlapunk tiszta, jól áttekinthető! Ne díszítsük túl az oldalt! A túl sok mozgó szöveg, animáció, csillogó háttér és egyéb díszítőelem elvonja a figyelmet az oldalunk lényegéről.
- Használjunk olvasható betűtípusokat! A graffitiszerű szöveg felett a tekintet átsuhan.
- Az oldal színei harmonizáljanak egymással! Pl.: piros háttér előtt ne sötétzöld betűket használjunk! Részesítsük előnyben a "nyugtató színeket", úgymint a kék, vagy a zöld! Pirosat, narancsot, sárgát csak kis helyen, figyelemfelkeltésre alkalmazzunk!
- Ami még zavarhatja a szemet, az a túl nagy kontraszteltérés az oldal színei között. Pl.: fekete háttér előtt kis betűméretű, fehér, tagolatlan szöveg. A szem ilyenkor kénytelen kisebb területre fókuszálni, ezáltal hosszabb olvasás után, ha becsukjuk a szemünket, a sorok akkor is megjelennek, kis időre "beleégve" retinánkba.
- Legalább havonta frissítsük az oldalt újabb elemekkel, hírekkel, mert a hónapokig változatlan oldal érdektelenné válik.

Látogatottságnövelő eszközök
A legtöbb felhasználó számára az ingyenes linkgyűjtemények, és fórumok adnak lehetőséget honlapja népszerűsítésére. Vannak keresőoptimalizálással foglalkozó honlapok, amelyek, pénzért ajánlják megoldásaikat.
A legegyszerűbb azonban, ha közösségi oldalakon, egyenesen az ismerőseinknek adjuk meg a honlapunk elérhetőségét.

Ez a cikk nem kötelez senkit a benne leírtak betartására!
Természetesen "mindenki a saját honlapjának kovácsa", úgy alakítja, ahogy legjobban megfelel egyéniségének és tükrözi szándékait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése