Álmok

2009. június 15.

Mivel is kezdhetném jobban ezt a blogot, mint egy olyan spontán és sokszor nagyon is valósághű dologgal, mint az álom. Az álmok betekintést nyújtanak az ember tudatába, és nem utolsó sorban fiziológiai és szellemi síkon segítenek megérteni például az előző nap eseményeit, történéseit.

Egyes álmok tényleg olyan élethűek, hogy ha az ember nem ébredne fel a legizgalmasabb résznél, akkor nem is tudna róla, hogy álmodik. Mintha egy mozifilm aktív szereplője és egyben külső szemlélője lenne.

A valósághűségnél maradva: valaki gondolt már arra, hogyan vagyunk képesek például mozogni, futni álmunkban? Az agy, hogyan képes a mozgás illúzióját oly módon létrehozni és fenntartani az álom ideje alatt, hogy közben a test mozdulatlan?

A válasz talán az agy összetettségében és működésében keresendő. Azon túl, hogy az előző nap folyamán szerzett információk rendezésével megváltoztatja struktúráját, közben a megfelelő tevékenységeket irányító központjaiban spontán ingerületeket generál, így hozva létre azokat a csodálatos illúziókat, amelyeket látunk és érzünk alvás közben.

Az álmok ezen felül tartalommal és jelentéssel is bírnak. Figyelmeztethetnek, de ugyanakkor jót is jelenthetnek. Vágyak és félelmek is megfogalmazódhatnak bennük.

Az emberi agy csodálatos szerkezet, csaknem végtelen tárhellyel és mindemellett olyan "gyárilag beégetett" programokkal mint a légzés, a beszéd, vagy az anyagcsere irányítása.
Így hát fontoljuk meg, mielőtt azt mondjuk: "Eldobom az agyam!", mert ez a szerv tesz emberré minket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése