Filmnézés - moziban, vagy otthon?

2009. június 28.

A legtöbben a mozira esküsznek, ha filmről van szó, nem úgy a mai digitális, nagyteljesítményű házimozi rendszerekkel, projektorokkal, profi hangcuccokkal rendelkező filmnézők, akik szinte minden filmet saját otthonukban néznek szívesen!
Nézzünk pár érvet és ellenérvet mindkettő mellett, aztán döntse el mindenki maga, hogy melyik mellett foglal állást!

Házimozi
Előnyei
Kétségtelen, hogy egy szobában, ahol a helyiségre méretezett hangrendszer és képi megjelenítés működik, bizonyos aspektusok tekintetében a film lehet élvezetesebb is, mint a moziban. Egy átlagos, mondjuk 25 négyzetméteres helyiségben egy 5.1-es hangfal szett képes a legapróbb zajokat is megszólaltatni tökéletes minőségben, nem mosódnak össze az egyes hangeffektek és az rendszer további hangolásával a helyiség akusztikai adottságainak megfelelő hanghatás érhető el. Ugyanezen helyiségben egy maximum 5m képátlójú kép vetítésére képes megfelelő projektorral a mozi illúziója tárul szemünk elé.


A házimozi - amellett, hogy dísze a lakásnak - élvezhetőbbé teszi kedvenc filmjeinket.

Hátrányai
Ezt a fajta technikát nem mindenki engedheti meg magának. A házimozi rendszerek (ha minőséget akarunk) ellenértékhatára a csillagos ég. Továbbá a filmeket meg kell vásárolni DVD, vagy Blu-ray lemezen, illetve a lejátszóval kompatibilis adathordozón, vagy internetről letölteni (mondjuk torrenttel), ami sokak szerint nem túl legális.

Mozi
Előnyei
Rövid távon megfizethetőbb és a házimozival szemben társasági szórakozási forma. A mozirajongók szerint az a párszáz forint, teljes mértékben megéri, és azt a minőséget, amit egy mozi nyújthat, nem pótolja semmi.
Nézzük meg a dolog technikai hátterét: a mozi vetítőtermében minden ülőhelyen a legjobb és közel azonos hanghatásoknak és látványnak kell megjelennie. A terem alakja, a fal bordázata, valamint az abban elhelyezett hangsugárzók minden hangot a lehető legegyenletesebben osztanak el minden ülőhelyre. A vetítővászon enyhe görbülete és a legelső üléssor távolsága biztosítja, hogy pl. a legszélső ülésen is a legnagyobb látószögben követhessük a filmet. A nézőtér hátrafelé finoman emelkedik, hogy a leghátsó sorban ne az előttünk ülő tarkóját lássuk a vetítővászon helyett.


Jóleső izgalommal tölt el, amikor a fények kialszanak és elkezdődik a film

Hátrányai
Filmnézés közben el kell viselnünk a bekiabálásokat, nevetést, pattogatott kukoricaropogtatást, üdítőszürcsölést és minden más társasági szórakozási formával járó egyéb hanghatásokat. Nem állíthatjuk meg a filmet és tekerhetjük vissza, ha kíváncsiak vagyunk egy jelenetre, vagy ki kell mennünk. Nincs túl nagy mozgásterünk a sokszor elég szűkre szabott ülésekben, ezért sokan még a film vége előtt kénytelenek felállni és kimenni, hogy megmozgassák végtagjaikat - mondván: úgyis tudom a végét, a többiek meg majd megnézik még egyszer! A mozi időhöz kötött elfoglaltság, nem a néző határozza meg a vetítések időpontját.

Mindezeken túl
A filmek mondanivalójának megértéséhez nem szükséges profi házimozi, de még mozi sem. Természetesen alkalom adtán kihagyhatatlanok, de állandósítani - főleg a mozi tekintetében - felesleges. Próbáljuk megtalálni az arany középutat: a katódsugárcsöves televízió és a video lassan feledésbe merül, pedig milyen jó is volt, amikor az volt a "minőség". Visszagondolva: igazán nem a film minőségét, hanghatásait, hanem tisztán az élményt is nagyra tartották az emberek.

A mai technikával már majdnem részesei lehetünk a filmeknek, a főhős bőrébe bújhatunk. A mozikban egyre jobban elmerülhetünk a film átélésének mélységeibe. Mindeközben a filmek fajtái közt egyre inkább elmosódik a határ. Kérdés, hogy emiatt (feltételezhetően) ki fog-e alakulni az univerzális film, egy olyan műfaj, amely az összes többit tartalmazza, de ez már csak képzelgés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése