A mosoly "nyelve"

2009. július 5.

Van egy egyetemes nyelv, amit a világ minden népe kivétel nélkül megért: a mosoly, a nevetés nyelve. De pontosan mi az, amit ezen nyelv használatával közölhetünk egy idegen ajkú emberrel?
A válasz nem egyszerű, ugyanis mint ahogy egy több jelentésű gesztusnak, így a mosolynak is sok jelentése van, az adott helyzetnek megfelelően.

Jelentheti például a következőket:
- Ha csak pillanatokra is, de boldog vagyok!
- Most azt hiszed kifogtál rajtam!
- Bocsánat, ezt nem így akartam!
- Már kezdem érteni!
- Tudom, mit mondasz, csak nem értem!
- Szívesen randiznék veled!
- Stb.

Persze a mosoly mindenhez csak egy plusz adalék, nem kötelező használni. A legtöbben nem is teszik. Pedig a mosoly nem csak megértet másokkal, hanem hasznos számodra is, jótékony hatásai azonnal mutatkoznak. Fiatalít, ideiglenesen kisimítja a ráncokat, boldogsághormon termelődik közben a szervezetben, önfeledt nevetéskor pedig sok izmot megmozgat, kalóriát éget, és ami a legfontosabb: ingyen van! :)


A mosoly fiatalít

De mi az, ami a legértékesebbé teszi a mosolyt?
A közösségteremtő ereje! Hogy miért? Azért mert ha megfelelően indítják, futótűzként terjed. A nevető arc látványa másokat is nevetésre késztet. A mosoly összehoz, kibékít, megvigasztal, lehet a bizalom jele is.

A ma emberének világában azonban van egy határa a nevetésnek, mind a nevetés tárgyában, mind a nevetés erősségében. Ez a határ elég széleskörű. Vannak dolgok, amiken nem túl előnyös nevetni, valamint a nagyon hangos nevetés másokat esetleg zavarhat. Ne essünk át a ló túlsó oldalára! A határt mindenki maga húzza meg, hogy min és mennyit nevet, de a túl magas nevetési arány a környezetre hat kellemetlenül.

Mindezek ellenére ma nagyon kevesen élnek a mosoly adta lehetőségekkel!
Őszintén: hány embernek köszöntél mosolyogva a mai napon? 1-nek, 2-nek, esetleg 3-nak? Kevés! A szint, amit először tűzz ki célul: ma 5 emberrel leszek közvetlen, természetes, őszinte és mosollyal üdvözlöm, legyen az akár a közúton ellenőrző rendőr, akár egy ideges alkalmazott, akár a csöndben dolgozó takarító néni!
Hidd el, ha búskomoran, szúrós tekintettel "üdvözlöd, mutatkozol be", akkor ezt fogod tőlük is kapni.

Nevess, és nevettess! Használd a mosolyt, ami feloldja az ellentéteket és kapcsolatot teremt! Segítségével a saját-, és embertársaid napját is szebbé teheted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése