Korona - győzd le a félelmed!

2020. április 16.

Figyelmeztetés!

Tekintettel a kialakult helyzetre a jelen blogbejegyzésben olvasható, a vírusfertőzés megelőzésére tehető bármilyen óvintézkedés, valamint a fertőzés elkerülésére használható bármilyen technika nem minősül megerősített információnak, ezért azok csak saját felelősségre alkalmazhatók.
Nem célunk sem a pánik, sem a hamis biztonságérzet keltése. Éppen ezért a vészhelyzet teljes időtartama alatt az írás egyes részei nem tekinthetők meg. Az ebből fakadó kellemetlenségért elnézést kérünk.
A védekezéshez minden esetben Magyarország Kormánya, és az Operatív Törzs által kommunikált utasításokat, ajánlásokat vegye figyelembe!
Tájékoztató honlap: koronavirus.gov.hu

Köszönjük! SR staff

By: Reactor
Kialakult egy helyzet, amely befészkelte magát mindenki tudatába. Igazából nem a helyzetről szeretnék írni pár szót, hanem a józan ésszel átgondolt megoldásairól. Egyesek azt mondják: ne félj, mások óva intenek: tarts távolságot, légy óvatos, maradj otthon! De ez nem mindig ilyen egyszerű. Igaza ebben az esetben is annak lehet, aki ugyan meghallgatja az intelmeket (és a rá vonatkozókat be is tartja), viszont tudatosan tájékozódik és józan paraszti ésszel dönt. Ebben a bejegyzésben megpróbálom összeszedni, hogy mit tehetsz a védekezés érdekében úgy, hogy a szabályokat se szegd meg.

Félelem
A félelem mindenkiben valamilyen mértékben benne van. Tagadod, de legbelül te is félsz egy kicsit.
Évekkel ezelőtt már megfogalmazódott bennem, hogy a tudat - azaz hogy "én vagyok" -, amely megteremti az egész világodat, köt gúzsba és ülteti el azt a félelmetes felismerést benned, hogy minden, ami létezik, rajtad kívüli, mert a saját szemszögedből te vagy a mindenség szemlélője, te meséled a történetet, amelynek aktív, vagy passzív részese vagy, és eközben ugyanúgy része vagy mások világának is.
Ma már tudom, hogy ezt a kérdést úgy kellett volna megközelítenem, hogy "Része vagy az Univerzumnak és az Univerzum a részed."


Alexas_Fotos - Pixabay
A tömeges felvásárlás természetes emberi reakció a félelemre.

Az ember ebben a pandemikus helyzetben egyre többet van otthon és ezáltal hosszabbodik az "énidő", többet tudsz foglalkozni magaddal, a szűk környezeteddel, ami valld be sokkal kellemesebb, mint a napi robot. Ennek viszont nem szabad a gazdaság rovására mennie.

Ugyanakkor már érezhető, hogy ⚠ [Blokkolt tartalom!] ⚠████ ███ ████████ █ ████ ██████ █ ██████ ███████████████ ████ ████ ████ ███████ ██ █████ ██████ ██ ████ ███████ █ ███████ █ ████ █████ ██████ █ █████████ ██████████ ████ ██████ █ ███████ █ █████████ ████████ ██████████████ █████ █████ █████ ████████ ██ ████ █ ████ ███████████████ █████ ████████ ████████ █ ████████████ █████ █ ███████████ █████████ █ ████████ ███████████ ██ █████ █████ █ █████████ ███████████ így azzal tudod leginkább elodázni a veled való reakcióját, ha találkozóid számát végül nullára csökkented. ⚠ [Blokkolt tartalom!] ⚠ █ ████████████ ██ █████ ███████ ████████ ████████ ███████ ██ ██████████ ███ ██████████ ████████ ██ ███████████ █████ ██████████ ██ █████████ ███████ De mi kell ahhoz, hogy fejlődjünk, hogy mindig jobbak akarjunk lenni, jobban védekezni, dönteni, élni? Negatív ösztönzés kell, mert ha dicséretet kapunk, attól elbízzuk magunkat. A sikerhez vezető út ritkán sikeres, az egész út kudarcok sorozatából áll.

A siker eléréséhez hoztunk és folyamatosan hozunk is szabályokat, amelyek jelenleg is egyre nagyobb mennyiségben folynak a médiából. A szabályok viszont csak akkor érik el céljukat, ha fegyelmezetten betartjuk őket.

Ó, és van itt még valami: az előző analógiából kiindulva (hogy kudarc kell a fejlődéshez), ⚠ [Blokkolt tartalom!] ⚠ ███ ██ █████████ █████ ███████ █ ███ ████████████ ██████ █████ █ ██████████ █████ ███ ██████████ ████████ ████████████ ████ █ ███████████ ████ ██████████ ███ ██ █ ██████████ █████████████ █████████ ████ ███████████ ████ █████████ ██████ Mivel az utóbbi még nincs látható közelségben, ezért marad a védekezés.

Jövő
A generációm még nem élt át hasonlót, a háborúkról is csak történelemórán és filmekben hallottunk. Ebből a szemszögből köszönőviszonyban sem vagyunk még apáinkkal sem, nemhogy nagyapáinkkal, akik még saját szemükkel látták a borzalmakat. A jövőt nem látjuk, csupán modelleket, algoritmusokat tudunk felállítani, hogy mondják meg, mi lesz. Ezeket persze időről időre felülírja a természet. Az a természet, amelyben annyi változó működik, hogy a jelenlegi technológiával nem vagyunk képesek hosszú távú következtetéseket levonni a dolgok jövőbeli alakulásával kapcsolatban. Ugyanakkor a jövő és a sorsunk alakulása csakis rajtunk múlik és csak akkor lesz számunkra kedvező ha a jelent is felelősen éljük. Rakjunk rendet a jelenben, és akkor kevésbé lesz rendetlen a jövő. A rendrakás nem csak a Windows asztalunkon hasznos, hanem a lelkünkben is.


RENDRAKÁS szöveges vektorgrafika | Készítő: Reactor

"A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen.
Nem előre kell látnod, hanem el kell szenvedned."
Antoine de Saint-Exupéry

Mit tehetsz?
Amellett, hogy betartod a szabályokat, megpróbálhatsz nem pánikolni. Egyes nézetek szerint a félelem nem vezet sehová, viszont rendkívüli módon gyengít, mivel ha félsz, a szervezeted mindig ugrásra készen várja a "támadást". Ez komoly stresszel jár. Egyfajta pánikhelyzet alakul ki, aminek hatására adrenalin szabadul fel a szervezetedben, ha ezt nem használod fel, könnyen felhalmozódhat, amelynek dührohamok, vagy depresszió a végeredménye. Ez az érzés fajunk születése óta bennünk van, nagyon mély tud lenni és nem csak a testedben, hanem az egész lényedben érzed, teljesen magáévá tesz.

Ima, vagy a Biblia olvasása
Ha hiszel az egészségedben képes vagy azt megőrizni. Az egyik módszer a félelem ellen az ima, amely segít csökkenteni azt, hiszen általa kapcsolatba kerülhetsz a benned lévő isteni lélekdarabbal, amely képes a testedet gyógyítani és szeretettel elárasztani. Azért mondják azt, hogy imádkozni csak teljes átéléssel és minőségi időráfordítással lehet, mert a kapcsolat csak így lesz eléggé stabil az anyagi és a lelki világod között. Az interfész maga az ima, amely biztosítja az adatátvitelhez megfelelő közeget.
A Biblia olvasása is hasonló rezgéseket kelt a testedben, mint az ima. Nem kell sokat olvasni, a lényeg, hogy kissé merülj el benne, kövesd a történetét, először csak felszínesen lásd meg az összefüggéseit. Elég naponta pár perc és máris megváltozik az életed, mert "beengeded Jézust a szívedbe". A Megváltó energiája nagyon pozitív és inspiráló hatású. A Biblia olvasása közben, a rejtett jelentéstartalmaknak köszönhetően rendkívüli módon beindul a képzelet, amely mintegy visszarepít a könyv írásának korába és általa ott lehetsz a vallás, vagy az egész Világ születésénél. A Biblia jó téma, a későbbiekben még visszatérek rá egy bejegyzésben.


James Chan - Pixabay
Engedd be a szeretetet az életedbe! Hidd el, megéri.

A Biblián kívül természetesen bármilyen más témájú könyvet olvashatsz, akár elektronikusat is. Egy valamire azonban figyelj, ha számítógépen, vagy táblagépen olvasol: a kijelzők előtt töltött időbe iktass be szüneteket, körülbelül óránként 10 percet. Ez alatt az idő alatt végezz izom és szemlazító gyakorlatokat (párszor guggolj le, vagy nyújtózz, többször nézz jobbra, balra, fel és le). Az elektronikus eszközök hatásaira és használatának következményeire szintén visszatérek később.

Lelki módszer
A másik módszer a félelem ellen a lelki elfogadás. Nagy levegő, "tudomásul veszem, hogy félek és együtt tudok élni vele". Ugyanezt a stresszel is eljátszhatod. Próbáld ki!
Emellett mi az, ami elűzi a félelmet? Mondjuk az öröm, a hála és a szeretet. Ha nem tudsz mosolyt erőltetni az arcodra és nem tudsz örülni, elég, ha hálát érzel. Hálát azért, hogy ma felkelt a Nap, vagy van belélegezhető levegő és fény is van, nem sötétségben kell élned. Mert ez sem adatik meg mindenkinek. Persze felteszed a kérdést: miért legyél hálás természetes és magától értetődő dolgokért? Azért, mert azok nem a tieid, úgy kapod őket, hogy kérned sem kell, hiszen a közeg, amelyben élsz, már fajunk születése előtt megvolt, mi csak kialakultunk benne.

Cselekvés
Ha nem vagy hívő, és nem hiszel az előbb leírt vallásos és ezoterikus technikákban, akkor itt egy harmadik módszer a félelem legyőzésére: a cselekvés. Bármilyen mozgás, jelen esetben leginkább az otthon végezhető sportok, szobakerékpározás, aerobic régi VHS kazettákról, súlyzózás a 2 literes kólákkal, vagy a 8-10 kilós gyerekekkel. Ha nem tudod, mit csinálj és vannak kisgyerekek a családban, egyszerűen csináld 10 percig azt, amit a gyerekek. Van, aki 5 perc múlva kifullad.
A kerttel rendelkező családoknál a tavaszi munkákkal is nagyon jól kezelhető a stressz: elő a kapát és az ültetőbotot, elő a fűnyírót és a talicskát. Nagyapáink tudták, milyen jótékony hatásokkal jár a munka a földeken. Tudom, most azt gondolod, hogy: "Ja persze, pont a kertet fogom művelni, mi haszna annak?" Egyrészt nagyon hasznos több szempontból is, másrészt ha megkérdezel egy vérbeli földművest, hogy: "Nem szeretne inkább edzőterembe járni?" azt fogja mondani, hogy "Miért pazaroljam a drága erőmet, amikor még fizetnem is kell érte?" A kert egy kincs, és aki műveli, az pedig lassan kihaló "állatfaj". Mellesleg az általad megtermelt, egészséges termékekért olyan munkával fizetsz, amely egészségesen tart.

Táplálkozás
A negyedik dolog a táplálkozás, de ez már nem is a félelem legyőzéséhez, hanem a szervezet általános állapotának javításához segít hozzá.
Az emésztőrendszer működésének nagyon is sok köze van az immunrendszerhez. Ha megfelelően működik, akkor az immunrendszer is ellenálló lesz.
Az ember mindenevő, ebből következően mind a növényi, mind az állati eredetű táplálékból képes számára értékes tápanyagokat kinyerni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy elmehetünk csak a hús-, vagy csak a növényi alapú táplálkozás felé. Mindenevő, tehát mindent enni kell, viszont a szervezet aktuális állapota szerint csökkenthetjük, vagy növelhetjük az arányokat. A leggyakoribb téma, amit említenek ezzel az aránnyal kapcsolatban az a vér PH értéke, amely lehet savas, vagy lúgos, attól függően, mit viszünk be a táplálkozással. A legtöbb ember szervezete általában savas. Mivel a hús elfogyasztása után a vér PH értéke a savas tartomány felé, a zöldségek, gyümölcsök, "zöld termékek" fogyasztása után pedig a lúgos tartomány felé tolódik, ezért a legtöbbünknek lúgosítani kell. Ezt legegyszerűbben a húsfogyasztás csökkentésével és a növényi eredetű táplálék növelésével érhetjük el.

Micsoda!? Ne egyek húst? Pedig a hús is növényi eredetű nem? Az állat megeszi a növényt aztán abból lesz a hús.

Igen, kétség se fér hozzá, ez is egy megközelítés. Viszont azt kell, hogy mondjam, ez nem ilyen egyszerű, a növényből nem közvetlenül hús lesz. Most nem megyek bele az egyes haszonállatok életfolyamataiba és a hús előállításának amúgy környezetszennyező és erőforrás kimerítő voltába, de mindenki érzi, hogy az idézett szövegen csak egy jóízűt nevethetünk.


Jerzy Górecki - Pixabay
Tisztulj és frissülj a természet ajándékaival.

Egy ellenvélemény a PH értékkel kapcsolatban:
A vér normál koncentrációja: 10-7,35 és 10-7,45 mol/dm3 között van, ami PH-ban kifejezve 7,35 - 7,45 PH. Amint a szervezet érzékeli, hogy akár tizedeket is eltér az említett tartománytól, azonnal korrigálja. Amennyiben az érték kilép ebből a tartományból, az az élettel összeegyeztethetetlen. Tehát lehet lúgosítani, vagy savasítani, de ezzel úgysem befolyásoljuk a vér PH értékét.

Bevallom, első látásra eléggé szkeptikusan fogadok és fogadtam eddig is bármit, amit leírtam, de az ember fejlődik, mérlegel a rendelkezésre álló információk alapján, és keres, bebizonyítandó vagy megcáfolandó a nézeteit. Csodálatos, amikor nem mások vezetnek rá valamire, hanem saját magad döbbensz rá dolgokra. Így Neked is azt tudom mondani, ha bármilyen itt leírt technika hatásáról ellenvéleményed van, nézz utána, olvass, mert az olvasás a képzeletedet is beindítja.

Egyéb, nem bizonyított technikák
Sós vizes orr- és gégeöblítés
Főleg Indiában elterjedt a sós vizes orr öblítés. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy hatásos lenne a vírus ellen, de ha egészségmegőrzésről van szó, igenis követendő példa lehet. A műveletet egy vörösrézből készült úgynevezett neti kancsóval végzik. Ez a kancsó hasonlít az öntözőkannához azzal a különbséggel, hogy kb. 1,5 dl-es, valamint a kiöntőcsöve végén egy kúp alakú nyílás van. A réz több szempontból is hasznos, egyrészt a vizsgálatok szerint a vírus maximum 4 órát marad életképes ezen a felületen, másrészt a pozitív élettani hatásai sem elhanyagolhatók. Az orrmosást általában reggel, felkelés után végzik.
Az oldat elkészítése egyszerű: töltsd meg a kancsót kéz-meleg vízzel és adj hozzá 1 teáskanálnyi sót, ezután egy kicsit rázd össze, hogy a só feloldódjon. A só fajtája tekintetében bármilyen só megfelel a célnak, amelynek a vegyjele: NaCl, vagyis konyhasó. Használat előtt fújd ki az orrod. Fordítsd el a fejed az egyik irányba, mondjuk jobbra és a kancsó kiöntőnyílását helyezd a másik orrlyukadba. Emeld meg úgy a kancsót, hogy a sóoldat befolyjon az orrüregedbe és a másik orrlyukadon pedig folyjon ki. Ha ezt az átfolyást kitartod pár másodpercig, azonnal érezni fogod a jótékony hatását. Felfrissülsz tőle, és nem mellesleg kimossa az orrüregben felhalmozódott port, váladékot, ezzel együtt pedig a kórokozókat is.


Leveles Zoltán videója a védikus orrmosásról

A gégét tapasztalataim alapján kissé melegebb sós vízzel öblítheted, de megfelel erre a célra bármilyen gyógytea is, a lényeg a hőmérsékleten van, kb. 40-50°C, ugyanis 40°C-on már lényegesen csökken a vírus aktivitása.

Hogy miért nem jó az ennél melegebb?
Az 50°C-nál magasabb hőmérsékletű tea már károsítja a szöveteket, mert még ha csak kis időre is, de az adott területen, valamint a vele érintkező felületeken a megnöveli a szervezet maghőmérsékletét, amely nem mehet tartósan 42°C fölé, mivel ezen a hőmérsékleten megváltozik a fehérjék térszerkezete, denaturálódnak, szép magyar szóval: kicsapódnak. Az így károsodott szövet a továbbiakban nem képes ellátni faladatát, megnő a genetikai elváltozás esélye.

Fokhagyma, vöröshagyma
Ezek a módszerek sem bizonyítottak a vírus ellen, de az egészség megőrzésének kapcsán említést érdemelnek. A fokhagyma egy jó hatásfokú immunerősítő, valamint gombaölő és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Fogyasztása leginkább az ételek ízesítőjeként, de más anyagokkal keverve is ajánlott. A kellemetlen szag, amely a hagyma elfogyasztása után érződik közömbösíthető megfelelő előkezeléssel (sütés, főzés), valamint olyan anyagok hozzáadásával, amelyek csökkentik a hatóanyag illatintenzitását. Ilyen például a méz, amelyhez az összetört fokhagymát hozzákeverve kapunk egy szokatlan, erős ízű, de fogyasztható elegyet, amelynek a reggel, éhgyomorra való elfogyasztásával már nagyon sokat tettünk az egészségünkért.
A vöröshagyma is jól ismert a magyar konyhában, a legtöbb ételünknek ez az alapja. Emellett ismert baktériumölő hatása és a megfázás tüneteit is képes csökkenteni.

Nehéz az otthonmaradás?
Ha megteheted, hogy otthon maradsz, az ott töltött idő alatt ne az unalom és a szüntelen várakozás határozza meg az életedet, hanem a már leírt technikák. Ha a gyermekeid szeretnének kimenni, akkor is csak rövid ideig tartózkodjatok kint. Az időjárás jelenleg nagyon kedvező a kirándulásra vágyóknak, de ezt most elfelejtheted. Amit tehetsz, az a bizakodás, a pozitív, építő jellegű gondolatok és a hobbid művelése, amennyiben megoldható a 4 fal között.



Fedezd fel újra a társasjátékok világát! Itt elsősorban a kartonpapír alapú társasokra gondolok, a multiplayer-ben játszható videojátékok nem ebbe a kategóriába esnek. Aki régen társasozott, főleg annak mondom: nem is gondolnád, milyen izgalmas tud lenni, amikor az egész család együtt játszik és Te nem csak ezért játszol velük, hanem azért is, hogy minél több időt töltsetek együtt. Ez az idő megfizethetetlen, és hidd el, kiváltságos vagy, ha ezt meg tudod tenni.

A legfontosabb azonban továbbra is az, hogy ne félj, ne aggódj! Gondolj az egészségre, a jóra, szeress, légy hálás és légy elfogadó, keresd az öröm forrásait!

A végére egy kis informatikai humorral kevert természetfilozófia:
A bejegyzés írásának időpontjában ez a vírus még nem szerepel a vírusdefiníciós adatbázisunkban, de a leírt házi technikákkal, a vallással és az Operatív Törzs szabályaival kapunk egy nagyon jó hatásfokú tisztítóprogramot, amely nem írtja a vírust, csak elnyújtja annak lefolyását, így időt nyerve a védekezésre. Meg kell tanuljuk a természet által feladott leckét, hogy a végén egy megújult, tisztább, élhetőbb Földet kapjunk vissza, amelyre ezen túl remélhetőleg jobban fogunk vigyázni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése