A félelmetes ember

2011. január 25.

Az emberi gondolkodás gyökerei jóllehet az állatvilágban vannak, de elméjének, viselkedésének rendkívüli összetettsége révén az embert olyan dolgok megvalósítására teszi képessé, amelyek sokkal baljósabb jövőt vetítenek előre, mint azt eddig gondoltuk.
Mi a hatalom igazi hatása az emberre? Mit jelent a szellemi drog? Mire vagyunk képesek, meddig megyünk el, ha utasítást, vagy parancsot kapunk? Mi a „gonoszság”? Mi a vezetők, az érdek, a felelősség és a pénz szerepe? Mi a hasonlóság a saját hétköznapjainkkal? Mi a média és az oktatás valódi üzenete? Módosítható-e tömegek tudata?


Ahogy embrióból gyermekké, később pedig felnőtté válunk, tudásunk, tapasztalataink révén előbb a család, később a társadalom egyre hasznosabb tagjaivá lépünk elő, egyre több jogosítvánnyal, engedéllyel rendelkezünk, hogy megvalósítsuk céljainkat.
A célok értékelésénél vannak szintek, amelyek egyértelműen meghatározzák, honnan indulunk, és hova szeretnénk eljutni. Van, aki csak normális, egészséges életet szeretne. Van, aki lakást, házat, autót, családot, vagy vállalkozást szeretne magáénak tudni. És végül van, aki olyasmit szeretne elérni, ami a legtöbb embernek nem sikerülhet. Ez a hatalom, amelytől egyre inkább függ az emberiség.

Hol ered a hatalom utáni vágy?
Minden bizonnyal gyermekkorban és persze sok egyéb tényezőtől függ, ilyenek pl. a társadalmi réteg, képességek, környezet, egészség és nem utolsó sorban a családi háttér. A szigorú szülők gyermekei már korán rájönnek, hogy a világban csak kemény munkával, odaadással, és elhivatottsággal boldogulhatnak, és általában ezt el is érik. Fordított helyzetben az engedékeny szülők gyermekeinél a kényeztetés pont az ellenkező hatást váltja ki. Ők magától értetődőnek veszik a hatalmat, szüleiket szolgáknak tekintik, senki és semmi nem állhat az útjukba, ha céljaikat meg akarják valóstani.
Persze a valóság ennél sokkal árnyaltabb, ez csak a két véglet, de jól demonstrálja az emberiség megosztottságát.

Hihetetlen, vagy nem, de minden cél elérhető
Emlékszem, amikor kiskoromban az első métereket tettem meg önállóan biciklivel. Azelőtt emberfeletti dolognak tartottam a kerékpározást, de amint ráéreztem az egyensúlyozásra és megtapasztaltam a jármű irányításának csodálatos érzését, rájöttem, hogy sokkal egyszerűbb, mint azt addig gondoltam. Egyszerre hatalmamban állt kerékpározni és ezzel elindulni a közlekedésnek nevezett cél felé, amit kezdetben szintén elérhetetlennek hittem.

Mit jelent a hatalom azon túl, hogy bizonyos emberek megtehetnek ezt-azt, hogy felettünk állnak valamilyen szempontból?
Minél több pénzed van, annál több dolog fog érdektelenné válni számodra. Minél hatalmasabb vagy, annál magányosabb leszel, végül már nem marad felfedeznivaló a világon. Mire vágyhat egy nagyhatalmú ember?
A hatalom – mint minden más – egy idő után egyhangúvá, unalmassá válik. Mint az eldobott játék, amelyet a gyermek megunt. Azelőtt mindent megtehetett vele, kizárólagosan az ő tulajdona volt, boldog volt vele, de az ismétlődés az unalom előjele.

Szellemi drogok
Mindig új dolgokra vágyunk, egyesek csak megértésre, a legtöbben pénzre. Mások pedig, akiknek úgymond minden hatalmukban áll, ők kalandra vágynak, mert a Földön általában elérhető élményeknek jó részét a pénz segítségével már átélték.
Mit tesz a gyermek, ha megunta játékát, és nincs a közelben semmi más, amivel játszhatna? A maga módján dühöngni, sírni kezd. Jelzi, hogy az eddigi boldog állapotába szeretne visszatérni. Ha nem történik semmi, alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és jobb esetben vizsgálgatni kezdi a játékot, szétszedi, összerakja. A következő lépcső, amikor már tudja, milyen a játék belülről. Ekkor dobálni kezdi és összetöri. Ahogy az angol fogalmaz: „Game Over”, vagyis „A játéknak vége”. Érdektelenné, haszontalanná vált, megsemmisítendő! A gyermek így – rombolással, pusztítással – elégíti ki szükségletét a boldogságra, amelyet azelőtt oly sokszor a játékkal elért.
Ez súlyos párhuzamot von a hatalommal, csak ott a játék szerepét az élet, az anyagi javak, és az emberek játsszák. Ha ezek vállnak az unalom tárgyává, annak előbb-utóbb kegyetlenség lesz a vége. A kegyetlenség az ember válasza a világ unalmára. Mindent megtehetsz, mégsem teszel semmit, csak törsz, zúzol, mint az unatkozó gyermek!

Kegyetlenségre tanítanak korunk számítógépes játékai is. A legtöbb gyermek ugyan el tud vonatkoztatni a játékban történtekről, de amikor játszik, megszűnik számára a külvilág, a program által generált virtuális valóságot tekinti valódinak, benne él.


Sok kegyetlenséggel találkozunk egyes mai "játékokban". Fantáziadúsak, de a végletekig eltorzítják a valóságot.

A számítógépes játékok személyiségfejlődésre gyakorolt hatásával egy korábbi bejegyzésem foglalkozik: Korunk gyermekjátékai a számítógépes játékok.

A parancs hatása
- Vidd ki a szemetet légy szíves! Szól a kérés a konyhából.
- Jó, majd kiviszem! Érkezik a válasz.
- Most azonnal vidd ki a szemetet! Kissé hangosabban.
Mit teszel ilyenkor? A többség kiviszi, és letudva a dolgot, folytatja az életét.
Nagy a különbség a kérés, az utasítás, és a parancs között. A kérést vagy tejesíted, vagy nem, ez olyan, mint egy szívesség. Az utasítás tárgya már jóllehet rád is vonatkozik, tehát előnyös, ha eszerint cselekszel. A parancs már egy konkrét, mindenképpen végrehajtandó utasítás, nem térhetsz ki előle kifogásokkal, eleget kell tenned neki.

A parancs igazi veszélye, hogy a felelősség azt terheli, aki kiadta a parancsot, attól függetlenül, hogy tett-e valamit, vagy nem. A parancsra cselekvők a gondolkodást és a döntést – a cselekvés legfontosabb tényezőit – a parancsolóra bízzák.
De mi lenne, ha olyasmire kérnének, amiről magadban tudod, hogy nem helyes, de utasítanak rá? Egy biztos: lényegesen könnyebben cselekszünk parancsra, mert abban a pillanatban nem törődünk a következményekkel.

Eredendően „gonoszak” vagyunk?
Az előbb említett kegyetlenség sokaknak sajátja. Nem kell elismertnek, vagy vezetőnek lenni ahhoz, hogy valaki kegyetlen legyen. Ez számára észrevétlen helyzetekben is előfordul, úgy követ el „bűnt”, hogy nem is tud róla.
A 60-as években Stanley Milgram az emberek „gonoszságát” vizsgálta oly módon, hogy a vizsgált személyekkel elhitette, hogy egy teljesen véletlen kiválasztáson alapuló kutatásban vesznek részt, amely a büntetés hatását vizsgálta az emberek tanulási folyamataira. Az alanynak egy kapcsolókkal ellátott gép előtt ülve feladatokat kellett adnia egy másik szobában ülő személynek, és a tőle érkező rossz válasz esetén először 15, majd – 450 Voltig – folyamatosan növekvő feszültségű áramütést kellett adnia büntetésként. Az eredmény meglepő: a vizsgált személyek 65%-a volt képes a legerősebb, halálos áramütést kiadni. Valójában érezték, hogy amit tesznek, az nem helyénvaló, de amikor rákérdeztek a kísérletvezetőre, hogy megtegyék-e, azt a választ kapták, hogy „folytassa a vizsgálatot!”
A másik személy természetesen beavatott volt, és nem kapott áramütéseket, csak el kellett játszania azok hatását.

A kegyetlen embert gyakran azonosítjuk az állatvilág valamely ragadozó ösztönű képviselőjével, mert azt hisszük, hogy lealacsonyítjuk az állatok szintjére. Ezzel csak egy aprócska bökkenő van: az állatok nem kegyetlenségből ölnek, pusztán az életben maradásukért. Ezt az 1985-ben készült „Szökevényvonat” című filmben elhangzó beszélgetés mesterien körvonalazza:
„Maga egy vadállat!”
„Nem, rosszabb! Ember! Ember!”
Miért rosszabb az ember? Mert gondolkodik. Amíg az állat csak az ösztöneire hallgathat, addig az ember számára egy sokkal fejlettebb agy sokkal összetettebb problémamegoldó képessége, számítási kapacitása áll rendelkezésére.

Az érdek mindenekfelett
Attól függetlenül, hogy mit szeretnénk megvalósítani, sok minden érdekünkben áll. Mindenkinek vannak érdekei, de ha a hatalom és az érdek találkozik, akkor nincs megvalósíthatatlan terv. A mai világban a legnagyobb érdek a pénz és az irányítás megszerzése.

Nemrég felfigyeltem egy érdekesnek tűnő filmcímre: „Ébresztőfilm”. Mondanom sem kell, azonnal felkaptam a fejem és egyből a következőkre gondoltam: „Most alszunk? Miből kell felébrednünk?” Aztán a Mátrix című film jutott eszembe, ahol az emberek virtuális valóságban éltek.
A film tényleg a Mátrix egy jelentőségteljes jelenetével indul, amikor a főhőst elindítják a tudata felszabadítása felé vezető úton.
Az üzenet, amelyet az ébresztőfilm próbál átadni egy nagyon komplex tényrendszer mentén fogalmazódik meg. A benne feldolgozott tények megdöbbentőek.

A film egy-két állítása:
„A politikát, a médiát, és az oktatást is egy nagyon szűk elit irányítja.”
„Ez az elit befolyásos emberekből, cégvezetőkből, milliárdosokból áll.”
„A kezükben van a döntéshozatal, az igazságszolgáltatás, a kormányzat és a rendőrség is.”
„A céljuk a globalizáció, egységes irányítás alá vonni az összes országot, végül pedig a világuralom.”

Persze ezen kívül rengeteg magyarázatot, okfejtést, tényfeltárást is láthatunk a filmben. Hogy igaznak tartom-e ezeket az állításokat? Minden ember csak a saját tapasztalataira, az általa látott és érzett momentumokra támaszkodhat, én is ezt teszem:

Mi a média célja?
A mai média reklámok nélkül nem létezhetne. A kereskedelmi televíziózás például javarészt a reklámok bevételeiből tartja fenn magát. De a reklámokat vizsgálhatjuk egy másik nézőpontból is. Amellett, hogy hatalmas bevételt produkálnak, van egy „mellékhatásuk” is: a tudatmódosítás. Egy magára valamit adó reklámban legalább kétszer elhangzik a reklámozott termék neve, valamint olyan tulajdonságai, amelyek – még ha kitaláltak is – vásárlásra ösztönöznek minket. A marketing által mesterien szabályozott kampányszerű szövegek rabul ejtik elménket, még ha nem is vagyunk tudatában. Elmondja, mit tegyünk, mit vásároljunk, hova menjünk nyaralni, és mindezt tömegekkel teszi.

„Ez valóban egy elképesztő és kihagyhatatlan ajánlat hölgyeim és uraim!”
„Laboratóriumi vizsgálatok igazolták…”
„Garantáltan eltűnteti…”
„Különleges akciónk keretében…”
„Selymessé, és bársonyossá varázsolja…”
„Most kettőt kap egy áráért…”
„Ez a NASA által kifejlesztett…”
„És ez mind, mind ajándék, önnek nem kerül semmibe!”

A semminél maradva: a reklámszöveg tulajdonképpen nem mond semmit. Legalábbis a dörzsölt reklámnéző számára. Ami ugyanis túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem az. Mi a valóság? Az akció lényege nem az árcsökkentés, hanem a vásárlás ösztönzése. Ugyanez a célja a túlhangsúlyozott szlogeneknek, hatásoknak, tulajdonságoknak is.

Mi az oktatás célja?
Az oktatást mindig is a legnemesebb tevékenységnek tartottam, annak, hogy a tanárok saját tudásukat adják át, hogy ezáltal gazdagítsák a diákok szellemi értékeit, segítsenek fejleszteni képességeiket, hogy később sikeresek legyenek, és képesek legyenek arra, hogy leküzdjék az élet akadályait.
Ehhez képest a mai oktatás feladata elsősorban az elemzés, és a besorolás. A hierarchia kialakítása, amely nem a tudáson, hanem a végzettségen alapul. Ha van 8 általánosod, lehetsz takarító, ha van érettségid, lehetsz segédmunkás, ha van szakmád, lehetsz mérnök, szerelő, ha van diplomád, lehetsz tanár, orvos, ügyvéd, stb.

Globalizáció
Gyakran halljuk a TV-ben hogy „Európai Unió, Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Nemzetek Szervezete”. Miért ez a 4-es tagolás? Azért, mert az említett film szerint ezek már megvalósultak az egységes világ felé vezető úton. Uniók, egyesülések, közösségek szerveződtek az egységes irányításért. És nem kizárt hogy ezek a jövőben egy még nagyobb globális hatalommá egyesülnek, amely viszont több problémát is felvet. Ha úgymond megszűnnek a határok, mint ahogy azt – itt nálunk az EU-ban – tapasztaljuk is, akkor bárki útlevél nélkül átléphetne az egykori országhatárokon. Ezért valamilyen módon szükségessé válik az összes ember követése, ez leginkább egy elektronikus chip beültetésével válik lehetségessé.

Hogy mennyi igaz az imént említett dolgokból, azt mindenki döntse el maga. Mérlegeljen, hogy ahhoz képest, amit eddig tapasztalt, mi látható egyértelműen, és mi az, ami félrevezetés.

Az ember egy kegyetlen faj, tettei alapvetően meghatározzák. Az önzés, a hataloméhség, az irányítási kényszer valljuk be, azért minket is időnként megkörnyékez. A jóra, a szeretetre, a békülésre azonban mindenki vevő, próbáljuk így felfogni a világot, akkor hasonló reakciót kapunk vissza tőle és egymást segítve juthatunk előre az élet rögös útján.

„A vadállatban is van szánalom.
De bennem nincs, hát nem vagyok vadállat.”

William Shakespeare – III. Richard

Fej vagy írás? - A sorsszerűségről

2011. január 23.

Ugye mindenki használta már ezt az egyszerű érmefeldobós módszert arra, hogy eldöntsön egy látszólag megoldhatatlannak tűnő dilemmát? Matematikailag ugyan 50-50%-os az esély a helyes eredményre, mégis a pillangóeffektushoz hasonlatosan egy egyszerű döntés is hatással lehet egész életünkre, sőt mi több, ezáltal mások életére is. Miért tapasztaljuk mégis meg néha, hogy tőlünk független erők irányítják az életünket? Egyáltalán mit jelent a sorsszerűség? Valójában hogyan lehet ily módon élni?

Mindannyiunknak van egy észszerűen megtervezett, elképzelt, naiv álom-léte. Gyermekkorban még kialakulatlan személyiséggel bírunk, így nem csoda, ha a fiúk űrhajósok, focisták, a lányok balerinák, manökenek szeretnének lenni felnőttkorukban, mivel mindig az aktuális példaképeikhez próbálnak – tőlük telhetően a lehető legjobban – hasonlítani. A kamaszkor vége felé, a felnőtté válás hajnalán már érettebben, racionálisabban festjük le pozitív jövőképünket.

Példa egy ilyen utópiára: végzek a sulival → felvételizek az orvosira → lediplomázok → elhelyezkedek → sikeres orvos leszek → megházasodok → családot alapítok → sikeres leszek a munkában és a magánéletben is → stb.
Azt hiszem, mindenki tovább tudná színezni a saját festővásznát.

Mégis azt tapasztaljuk, hogy az esetek nagy részében rajtunk kívülálló okok miatt pillanatok alatt néha teljesen megváltozik életünk folyása, és az idealizált sorspartvonalunktól látszólag elérhetetlen távolságokra sodródunk. Ilyenkor kétségbeesettségünkben két dolgot tehetünk: vagy siránkozunk, haragszunk, vádoljuk a világot, és boldogtalanok leszünk, vagy beletörődünk abba, hogy ez a történés a sors akarata volt, elfogadjuk helyzetünket, és új reményekkel telve megpróbálunk továbblépni, és újra élni.

A sors akarata? Az ember csak egy Marionett figura lenne, akinek nincs szabad akarata és az Istenek bábként használnák? Én úgy látom, hogy ez a felvetés igaz is meg nem is. Hamis annyiban, hogy természetesen van szabad, saját, önálló akaratunk, gondolataink, tetteink, hiszen ezek határozzák meg az alapszemélyiségünket a valódi önmagunkat. Igaz viszont annyiban, hogy bármennyire is akarjuk, nem tudjuk teljes mértékben befolyásolni a sorsunkat, és azokat a történéseket, amiket átélünk.

Be kell, hogy lássuk: ha 100%-ig nem mi irányítunk, akkor részesei kell, hogy legyünk egy nálunk jóval bonyolultabb, összetettebb történetnek, melyet nevezhetünk egyszerűen sorsszerűségnek, vagy ha úgy tetszik Isten útjainak (amik ugyebár köztudott: kifürkészhetetlenek).

„Felfoghatom úgy az életet, hogy ki vagyok szolgáltatva a sorsnak, Istennek, a végzetnek vagy épp a vak véletlennek. Szinte mindegy, melyiknek, a végeredmény ugyanaz: rettegek, hogy mi vár rám holnap. Próbálkozhatok, hogy mindent erővel irányítsak, de hiába. Aki kapálózik a vízben, az elsüllyed. Aki felfekszik a hullámokra, azt viszont kiviszi a tenger a partra. Felfoghatom úgy is az életet, mint egy játékot. Állhatok úgy hozzá, hogy pont azt értékeljem legszebb dologként, ami a legnehezebb: hogy nem tudhatom, mit hoz a következő másodperc. Hozhat ugyan rosszat, de ugyanúgy hozhat jót is! És ez tulajdonképpen izgalmas. Ha valaki megtalálja ennek a szépségét, talán még arra is esélye van, hogy boldogan éljen.”

Al Ghaoui Hesna



”Fej vagy írás - a véletlen örökös titka,
de lehet, hogy az egész előre meg van írva.”
(Supernem)

Ahhoz, hogy megértsük, a sorsszerűség fogalmának titkát először félre kell tennünk a földhözragadt gondolkodást, és el kell egy kicsit vonatkoztatnunk. Ne gondoljunk ezzel kapcsolatban semmi túlmisztifikált dologra, egyszerűbb, ha megnézünk egy példát erre, és így mindenki pontosan érteni fogja majd, miről is beszélek.

Sokunkkal megesett már, hogy akaratlanul gondoltunk egy régóta nem látott ismerősünkre, akivel aztán hamarosan „véletlenül” összetalálkoztunk az utcán, vagy felhívott minket épp telefonon. Érdekes nem? Honnan tudhattuk előre, hogy ez meg fog megtörténni? A válasz az, hogy tudatosan sehonnan, mégis, valahogy éreztük, megéreztük előre ezt az eseményt. Nem értjük miért és hogyan, de belül pontosan tudjuk, hogy bizonyos esetekben mi fog történni, csak az esetek nagy százalékában nem vesszük eléggé komolyan ezeket a figyelmeztető jeleket.

A megérzéseink a kulcs a sorsszerűséggel kapcsolatban is. Nem kell ahhoz csodabogárnak lennünk, hogy birtokoljuk e képességet, mert mindenkiben ösztönösen meg van e veleszületett „természetfeletti” tulajdonság. Ha a megérzéseinket fel tudjuk ismerni és követni, akkor teljessé tud válni az életünk, hiszen intuícióink segítségünkre vannak abban, hogy mindig a helyes úton járjunk, akár pozitív, akár negatív dolgok is történnek körülöttünk. Igen, jól olvastad: történhetnek látszólag negatív események is velünk annak ellenére, hogy úgy érezzük, hogy a helyes irány felé tartunk. Ezeket nevezzük próbáknak, megmérettetéseknek, és a lényegük, hogy azokat legyőzve és rajtuk túllépve a személyiségünk fejlődjön, tanuljunk az esetekből, ezáltal bölcsebbé, jobb emberekké váljunk. Életutunk egy távolabbi pontjáról később visszatekintve láthatjuk majd, hogy szükségszerűek voltak mégiscsak a negatív történések ahhoz, hogy most itt lehessünk. Ekkor végre megérthetjük, és megpillanthatjuk teljességében az élet nagyszerűségét.

Persze ez nem azt jelenti, hogy valójában sutba kell dobnunk a józan észt, hiszen mindenre mindenkor alkalmazható az arany középút szabálya.

"Viharban imádkozz Istenhez, de evezz keményen a part felé!"

Wallek Lee kortárs amerikai szerző

2011. A folytatás éve

2011. január 1.

Ez a blog második szilvesztere, az előző óta sokminden változott. Az újabb és újabb bejegyzések folyamatosan gazdagították az oldalt, valamint egy új szerző is megtisztelt írásával. Ahogy tavaly is, bizakodással és reményteljesen lépünk át immár közösen a 2011-es évbe.

A mai nap az ünneplésé, a tűzijátéké, és a szórakozásé. Ugyanakkor év végén általában számot vetünk eddig elért eredményeinkről, értékelünk, fogadalmat teszünk, hogy az újévben mire fogunk törekedni, mit fogunk véghezvinni. Ilyenkor én is ezt teszem, megosztok veletek pár statisztikai adatot, igyekszem előrevetíteni a jövőt, és köszönetet mondok.

Az oldal kialakulásához éppen olyan véletlenek vezettek el, amilyenek az új szerző felvételéhez, és azt mondhatom, eddig nem csalódtam egyikben sem. Remélem, ez a jövőben is így marad.
Phoenix teljesen nyíltan és önzetlenül csatlakozott, elfogadta a blog irányelveit, és nem sokkal később meg is jelent első bejegyzése. Ő is megértette, hogy a blogolás több szempontból is jó dolog, mert ezáltal elénk tárulhat az ő univerzuma is.
Mindannyian különböző és izgalmas világokban élünk, amelyek olykor ugyan kapcsolódnak egymáshoz, de rajtuk keresztül mégis mindig csak egy kis töredékét látjuk egymás összetett személyiségének.

Változások a honlapon 2010-ben
Lassan kialakult a blog menüje is, amely az év során kiegészült jó néhány ponttal az egyik ilyen a jelentkezési lehetőség leendő blogszerzőknek, a másik pedig a véleménynyilvánítási aloldal. A szerzőtársak felvételéről már korábban írtam, az ezzel kapcsolatos írásaim megtalálhatók a „szerkesztők” menüpontban, illetve az „Új szerző csatlakozott a bloghoz” című bejegyzésben.

A blog átfogó véleményezésének lehetőségét egy kérdőív formájában nyitottam meg az olvasók előtt, ahol a továbbiakban is várom az észrevételeket, javaslatokat, pozitív, vagy negatív kritikákat.

Ezen kísérőoldalak mellett elkezdtem háttérképeket szerkeszteni a bloghoz, amelyek nem kötelezően asztalhátterek, hanem inkább érdekességek. Én egyfajta ajándékokként tekintek rájuk, amelyeket mindenki letölthet.

Több visszajelzés alapján a címlapon megjelenő bejegyzések számát 1-re korlátoztam, így sokkal áttekinthetőbb, kompaktabb lett az oldal.
A méretcsökkenést némiképp ellensúlyozva a bejegyzés alatt láthatóvá tettem az 5 legnépszerűbb bejegyzésre mutató linket, ezáltal olvasóim a blog minden oldaláról közvetlenül elérhetik az általuk leggyakrabban olvasott írásokat.

Lényegesen egyszerűsödött a bejegyzésekre mutató címkék megjelenítése. Ezek egy újragondolt, átdolgozott címkefelhőben jelennek meg, és méretük aszerint változik, hogy hány bejegyzésre hivatkoznak. Köszönet a címkék modulért a Compender.com-nak!

Fejlesztettem a zene modult is, ahova bekerült egy újabb chillout stílusú, nyugtató hatású online rádiófolyam a Radio Gaia. Különlegessége, hogy az egyes zeneszámok közt a természetből kiragadott hangok, mint pl. az óceán, az időjárás, vagy az állatok hangjai hallhatók.
A modulból a megjelenített rádiók honlapjaira képlinkek mutatnak.

A folytatás
Újévi fogadalomként megígérhetem a rendületlen folytatást, hiszen az élet sem áll meg szilveszterkor, hanem pont akkor kezdődik el. Az újév új lehetőségeket, új élményeket, rengeteg új tapasztalatot tartogat számunkra, és ezzel én is szeretnék élni.
Hiszem, hogy írásaim sokakat megszólítanak, elgondolkodtatnak. A honlap folytatása rövid-, és hosszú távú terveim közt is mindenképpen szerepel. Szeretnék továbbra is elképzeltetni, rádöbbentetni, megborzongtatni és nevettetni.

Statisztika
A blog statisztikáit követve örömmel tapasztaltam, hogy témáim nem közömbösek olvasóim számára és nem csak hazánkból, hanem külföldről is érkeztek szép számmal, akik valamilyen formában érdekesnek, vagy hasznosnak találták az oldalt.
Összességében azt mondhatom: jó, hogy van az oldal, és jó, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyeken keresztül mindenki közzéteheti gondolatait, véleményét.

Köszönet!
Végül szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik egész évben velem tartottak, hiszen olvasás közben - ha csak egy pillanatra is - megpillanthatták a világ általam látott képét, valamint érezhették azt a mentalitást, amelyet próbálok átadni. Őszintén reménykedem abban, hogy a következő évben is itt lesznek, nyíltan hozzászólnak a honlaphoz, hogy ezáltal lehetőségem legyen megérteni, meglátni az ő világukat is, és nem utolsó sorban tanulni belőle.
Magamnak és szerzőtársamnak pedig további elmélkedést, gazdag-, kreatív- és sokszínű ismeretközlést, valamint pozitív gondolkodást tudok kívánni.

Sikerekben gazdag, boldog újévet kívánok mindenkinek!
BUÉK! Spontareality 2011