Nyáron melegünk van, télen pedig "fázunk"

2009. augusztus 2.


Ismét egy környezettudatos megoldás, amellyel sokat spórolhatunk.
Amikor azt mondom: "fázunk", a fával való fűtésre gondolok. A fa egy nagyszerű megújuló energiaforrás és hatékonyabban működik, mint a gázfűtés. Munka van vele ugyan, de lényegesen kevesebbe kerül.


Egy átlagos méretű családi ház fűtését egy télen kb. 15 köbméter fával meg lehet oldani és a legtöbb erdei fa megfelelő e-célra. A legjobb fajták közé pl. az akácfa tartozik, amelynek nagyon jó fűtőértéke garantálja a kis befektetésű, ám nagy hő leadású fűtés lehetőségét.


Kályhakész tűzifa

Már nyáron kezdj el "fázni", hogy ne fázz télen!
A fa beszerzését már július hónapban célszerű megejteni, mert mire szükségünk lesz rá, már teljesen száraznak, és "kályhakésznek" kell lennie.
További kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha a fát nem aprítva, hanem 1 méteres hasábokban vásároljuk meg és gondoskodunk megfelelő szerszámokról annak feldarabolása érdekében. A ház körül nagyon hasznos tud lenni ilyenkor az elektromos láncfűrész, mert rengeteg időt és munkát takarít meg használójának. Szükség van még fűrészbakra, fejszére és "sulyokra", valamint ékekre a hasábok szétfeszítéséhez. A munka minimum 3 embert kíván, ketten fűrészbakra teszik a fát, egy pedig vágja. A hasábokat általában keresztirányban háromfelé daraboljuk, így kb. 30 centis darabokat kapunk. Láncfűrész használatakor nagyon fontos a megfelelő védőruházat, fülvédő és védőszemüveg viselete. Ha kész a fűrészelés, a lehullott forgácsot zsákokba gyűjtjük, a darabokat pedig egy előre kivágott tuskóra helyezzük és fejszével - átmérőtől függően - hosszanti irányban további darabokra hasítjuk.


A kézi favágáshoz elengedhetetlen szerszámok

Ha nem sikerül azonnal elhasítani, sulyokra lesz szükségünk. A sulyok egy keményfából készült, hosszú nyelű, kalapács formájú szerszám, amivel a fába ütött fejsze fokára ütünk, ezáltal az képessé válik a fa elhasítására. A cél a megközelítőleg 10x10x30 centiméteres kis hasábok kialakítása, amelyek könnyedén beférnek a kazán, kályha adagolónyílásán. A hideg idő beköszöntével megkezdhetjük a "fázást". A fűrészeléskor összeszedett faforgács tökéletes begyújtósként funkcionál, így egy kevés újságpapírral is beindíthatjuk az égést.
Ha jó szigetelésű a házunk, még a leghidegebb napokon is maximum 10, 15 db. ilyen méretű hasáb kerül felhasználásra, így a fa kitart egész télen és a gázfűtés hőfokszabályzójának feltekerésére még gondolni sem fogunk.

A jövő fűtési technológiája természetesen nem a fa, hanem a Nap-, és a geotermikus energia hasznosítása. De ezek beszerzése, felépítése az átlagember számára sokkal több szakértelmet és pénzt kíván. Amíg erre nincs lehetőségünk, kénytelenek vagyunk nem túl kellemes klímájú gázfűtéses lakásokban élni, vagy az imént említett "fázás" technikáját követjük, amelyhez ugyan központi fűtés szükséges, de kellemes, sosem túl meleg, de nem is hideg klímát tudunk biztosítani lakásunkban.

2 megjegyzés:

  1. Azt mondják, a keményfa tovább parázslik, ennélfogva hosszabb ideig ad meleget. Sajnos ennélfogva drágább is (persze nem ér a gázfűtés nyomába sem). Jó megoldás lehet -- az arany középút --, ha az alkalmazott tüzelő fele részben akác, fele részben pedig keményfa, például bükk, vagy tölgy. Az akác hamar meleget ad, a "többiek" pedig hosszan izzó, meleg parázsról gondoskodnak, ami kazánban is jól hasznosítható. Kandallóban pedig még szép is.

    VálaszTörlés
  2. A gázfűtéssel csak annyi a bajom, hogy gyorsan ingadozik a hőmérséklet a lakásban. Ha letekerem túl hamar lehűl a lakás, ha feltekerem, azonnal tikkasztó a meleg, ha pedig megpróbálom beállítani egy adott hőfokra, akkor is ingázik csak így jobban viszi az áramot és a gázt is. A fatüzelés sokkal folyamatosabb hőérzetet ad.

    Az akác úgy tudom szintén keményfa, ezért mi már jó pár éve ezt részesítjük előnyben és teljesen meg vagyunk vele elégedve, össze sem hasonlítható a gázzal és még olcsóbb is. Egy jól működő, vegyes tüzelésű kazánban használva egy nap csak egyszer kell vele alaposan befűteni és maximum kétszer kell utánadobni.

    VálaszTörlés