Közlekedés - veszélyes üzem, amiben mindenki részt vesz

2009. augusztus 19.

Autósként sokszor idegesek, türelmetlenek, figyelmetlenek és meggondolatlanok vagyunk. Azt hisszük az autó megvéd minket, sérthetetlenségünk határtalan és mindent megtehetünk az utakon.

Hatalmas önbizalommal nyomjuk a gázt, hogy megmutassuk: mi ezt is tudjuk, ilyenkor az emberi büszkeség kerekedik felül bennünk, kizárunk mindent és mindenkit, a vezetés életérzése lesz az első számunkra.
A közlekedés fegyelmet követel meg, ha nincs meg a megfelelő fokú fegyelem, önuralom, az borzalmas balesetekhez vezet, amelyek súlyosságát tapasztalhatjuk nap, mint nap a televízióban, vagy az interneten.
A gyorshajtás önmagában nem lenne bűn, ha csak a versenypályára korlátozódik, ahol nincsenek szabályok, az út alakján kívül semmi nem kényszerít olyan keretek közé, amelyekkel a közúton találkozunk. Hogy mennyire véd az autó? A kisebb koccanások ellen tökéletes védelmet nyújt. De a sebesség növekedésével arányosan nő a balesetveszély is, nőnek az erőhatások, az autót hiába tervezték gyűrődésre, ha te is vele együtt gyűrődsz fel!

Video by MikesPhotos from Pixabay
Ha vezetsz, egy pillanatra sem szabad elkalandoznod!

A biztonsági öv nem véletlenül tartozéka az autónak. Ha lusta vagy használni gondolj arra, mi történhet veled, amikor ütközésnél kirepülsz a szélvédőn keresztül és nekicsapódsz egy betonfalnak! Egyeseket sem ez, sem a bírság nem rettent el, mondván: „így kényelmesebb, gyorsabb, és az öv nem töri össze a bordáimat”. Csak éppen az életedet törheti össze egy baleset, ha nem használod.

A vezetésben a „jobb félni, mint megijedni” elvet tartom követendőnek. Autóval soha ne siess, hidd el, minél gyorsabban szeretnél menni, annál később fogsz célba érni. A közlekedés optimális folyamát nem szakíthatod meg, szigorú szabályok szerint kell játszanod, tekintettel kell lenned mindenre és mindenkire!

Hogy érezd, milyen félelmetes a közlekedés, ülj kerékpárra! Semmihez nem hasonlítható érzés, amikor 60-nal, vagy 70-nel húznak el az autók, teherautók melletted. Visszapillantójuk pár centire halad el a karodtól. Ebben a helyzetben egyértelműen te vagy az alárendelt. Érezheted a menetszelet, amely viszont az elhaladó autó mögött szívó hatást kelt. Ez önkéntelenül is arra kényszerít, hogy elveszd az egyensúlyod, és ez által, ha lehet, még félelmetesebbé teszi az élményt.

Mielőtt beülünk az autóba, gondoljuk át, merre szeretnénk menni, milyen forgalmi helyzetekre számíthatunk utunk során! Óvatosság, türelem, tolerancia, higgadtság, némi udvariasság, de mindenekelőtt fegyelem!
Ha lehet, kerüljük a szemkontaktust a közlekedés többi résztvevőjével! Az integetést, a baráti beszélgetést, a csajozást, a kérkedést, az idegeskedést hagyjuk máskorra! A közös élmény, amit ezzel veszíthetünk nem ér fel azzal a veszteséggel, amit egy baleset okozhat.

A gyalogosok és kerékpárosok biztonsága viszont nem csak az autósokon múlik. A KRESZ alapszintű ismerete számukra is fontos lenne, hiszen ők is ugyanazt az utat használják. Kerékpárút és járda nincs mindenhol. Egyre több a gyalogosgázolás a zebrán, amikor sem a gyalogos, sem az autós nem ismeri fel idejében a veszélyhelyzetet. Miért hibás a gyalogos? Mert nem nézett körül! Miért hibás az autós? Mert nem vette el a lábát a gázról még akkor sem, amikor már késő volt.

A mobiltelefonod sokszor a segítségedre lehet vészhelyzetben, de ha vezetés közben használod, meg is ölhet! Láttam telefonáló autóst veszélyesen kacsázni egy gyorsforgalmi úton. Tapasztaltam, amikor egy balkanyarban a szemben jövő átlépte a felezővonalat és egyenesen felém tartott. Talán nem írnám most ezeket a sorokat, ha nem kap észbe és rántja vissza a kormányt. Aki telefonál, nem méri fel, a következményeket, nem érzi felelőssége súlyát.

A közlekedésben egymásért és magunkért is felelősek vagyunk egy olyan film szereplőiként, amit nem lehet visszatekerni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése